Facebook

Vabljeni na brezplačni spletni seminar na povezavi prek Zooma: Prehrana in prehranska dopolnila pri osebah z demenco in Parkinsonovo boleznijo

KDAJ: v sredo, 15. februarja ob 17. uri.

Prijave so obvezne  TUKAJ.

Predavatelji:

  • doc. dr. Dejan Georgiev, dr. med., FEBN, spec. nevrologije, z Nevrološke klinike UKC Ljubljana
  • Gordana Horvat Pinterić, dr. med., spec. nevrologije s Klinike za nevrološke bolezni UKC Maribor
  • Cvetka Pavlina Likar, predsednica društva Trepetlika
  • Gregor Žigon, direktor mariborskega Doma pod gorco

Moderatorka: Andreja Šalamun, odgovorna urednica revije Viva, Medicina & ljudje.

Demenca in PB sta nevrodegenerativni bolezni, pri katerih je prisoten slabši apetit, oteženo požiranje, spremenjena presnova, kar vse skupaj vodi v hujšanje, slabše splošno stanje bolnika, slabšo zmogljivost, večje tveganje za zlome in okužbe,« pravi Gordana Horvat Pinterić, dr. med. specialist nevrolog s Klinike za nevrologijo na UKC Maribor. »Zato je skrb za visoko kalorično in z beljakovinami gato prehrano za njih izjemnega pomena,« poudari.

Strinja se tudi doc. dr. Dejan Georgiev, dr. med., FEBN, spec. nevrologije z Nevrološke klinike UKC Ljubljana, ki poudarja, da je prehrana pri pacientih s Parkinsonovo boleznijo zelo pomembna. »Najnovejše študije kažejo, da mediteranska dieta poleg znanih pozitivnih učinkov na prebavo in spominske funkcije ter na zmanjšanje pojavnosti drugih bolezni, kot so kardiovaskularne, zmanjšuje tudi verjetnost pojava prodormalnih znakov Parkinsonove bolezni,« pove.

Kakšen je torej idealen jedilnik za bolnike z demenco pri Parkinsonovi bolezni? Kaj vse vpliva na absorpcijo hranil in kako nanjo vplivajo zdravila? Je jemanje prehranskih dodatkov smiselno in kdaj? Na ta in številna druga vprašanja bomo odgovorili na brezplačnem spletnem izobraževanju.

Udeležba je brezplačna, potrebna pa je vnaprejšnja prijava TUKAJ:

 

Uredništvo revije Viva, medicina &ljudje

Shares
Share This