Na Debelem rtiču so se po več kot 2 letih in pol zbrali mladi, osebe s Parkinsonovo boleznijo, ki so zboleli okoli 50 leta starosti., in njihovi svojci. Srečanje je bilo polno različnih aktivnosti.  En del skupine je vsak dan vadil v topli vodi v bazenu. Morje je bilo sicer še toplo, a se ni nihče odločil zaplavati v njem.

 

Drug del skupine je pritegnil namizni tenis, en dan celo 8 ur. Naslednji dan se je samo en skrbnik pritoževal, da ga bolijo noge.

 

Zadnji dan za vse, ki lahko hodijo, je bil  dve urni sprehod do Resljevega gaja v spremstvu simpatične Anje, ki nam je veliko povedala o Resslu in njegovem hrastovem gozdu. Sprehod je bil zelo navdihujoč na svežem morskem in gozdnem zraku.

 

Nekaj udeležencev je bilo poškodovanih, zato so se sprehajali po čudovitem vrtu in ob morju ter si izmenjavali izkušnje. Dva sta pa tudi ribarila, a vreme ni bilo naklonjeno ribičema, bolj so bile zadovoljne ribe.

 

Seveda so poslušali tudi predavanja. Nejc Filipčič je imel enourno predavanje o prepotrebnih napotkih, kako ohraniti mišično maso, kako se pravilno gibati v vsakdanjem življenju in tudi o pravilni prehrani je bilo govora. Predavanje je predstavil na zanimivem in strokovnem power pointu. Popoldan pa je izvedel nekaj zabavnih gibalnih igric in na koncu vsakomur, ki je to želel, glede na težave, svetoval, kako si pomagati in težave olajšati ali celo odpraviti. Vsi so bili zadovoljni z mladim fizioterapevtom Nejcem, ki že kar nekaj časa sodeluje z društvom. Povabil jih je tudi na svoje spletne delavnice in verjetno se mu bodo z veseljem pridružili.

 

Tudi stroke ni manjkalo. Doc. dr. Dejan Georgiev je vabilo na skupino mladih z veseljem sprejel in je podal na power pointu kar tri zelo pomembne teme, ki obravnavajo Parkinsonovo bolezen in ostale parkinsonizme. Najprej je na splošno spregovoril o Parkinsonovi bolezni, nato je predstavil razlike med spoloma pri  PB ter  še spregovoril o motnjah spolnosti pri PB. Prav o tej temi, o kateri se običajno molči, so mladi brez zavor spregovorili, kar je zelo spodbudno.

 

Dejan Georgiev je vsestranski nevrolog, po izbiri pacientov nevrolog leta 2022,  je na koncu predstavil še projekt “Učinek vadbe namiznega tenisa na posturalno stabilnost in hojo pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo”, ki jo v okviru doktorske naloge izvaja Petra Čokelj Golež, dr.med. pod mentorstvom doc. dr. Dejana Georgieva in somentorstvom prof. dr. Vojka Strojnika, prof. šp.vzg.

 

Ocene udeležencev so dobre, bili so zadovoljni in pričakujejo čimprejšnja podobna srečanja.

 

GALERIJA SLIK

Shares
Share This