»Motnje spanja so pogost nemotorični simptom PB. Najpogostejše motnje spanja pri PB so različne oblike nespečnosti, motnje dihanja med spanjem, sindrom nemirnih nog in periodičnih gibov udov med spanjem ter vedenjska motnja faze spanja REM. Motnje spanja so lahko prisotne že mnoga leta pred pojavom motoričnih simptomov. Poznavanje in pravočasno zdravljenje motenj spanja pri bolnikih s PB pomembno izboljša kakovost njihovega življenja«.

prof. dr. Leja Dolenc Grošelj, dr. med. specialistka nevrologije in klinična nevrofiziologinja

V naslednjih dneh bomo z vami delili »spalne zgodbe« obolelih s Parkinsonovo boleznijo. S tem se bomo priključili Epdini kampaniji , v kateri želimo spregovoriti o spanju ter spodbuditi ljudi, da delijo svoje dobre in tudi slabe  prakse. Obenem želimo tako obeležiti tudi svetovni dan Parkinsonove bolezni, ki ga obeležujemo 11. aprila.                        Kot je povedala prof. Dolenc Grošljeva, je pomembno poznavanje motenj spanja. Morda se boste v eni izmed sledečih zgodb prepoznali? Našli kak dober nasvet?

Vabljeni k branju!

Spalna zgodba#1

Motnje spanja me spremljajo že od mladosti. Ponoči sem se zbujala tudi na uro ali dve. Vsemu temu, nisem posvečala posebne pozornosti, ker sem to povezovala z sindromom nočnega hranjenja, dokler ni prišel trenutek, ko enostavno nisem mogla več zatisniti očesa. Takoj, ko sem se uležala, je telo postalo nemirno in boleče. Po raznih terapijah, kot so glasba za sproščanje, meditacije, uspavalna zdravila, antidepresivi… se je spanje toliko izboljšalo, da sem lahko zaspala, vendar sem se spet pogosto prebujala na uro ali dve… bila kako uro pokonci in tako do jutra. Pred dvemi leti sem imela možnost probati konopljin pripravek. Spanje se je postopoma izboljševalo. Danes ne jem nobenih uspavalnih zdravil, dovolj je le dim ali dva pred spanjem. Včasih tudi po 4 ure spim , ne da se vmes prebujam..M.

Shares
Share This