Ne-motorične motnje pri parkinsonovi bolezni

Na novembrskih Lokvah je dr. Mojca Kirbiš predavala o nemotoričnih motnjah pri Parkinsonovi bolezni. V nadaljevanju pa si lahko preberete par besed, ki jih je o sebi zapisala dr. Kirbiš.

Mojca Kirbiš, rojena 28.9.1978. Trenutno sem zaposlena kot specializantka nevrologije v SB dr. France Derganca v Šempetru pri Gorici ter raziskovalno na Nevrološki klliniki UKC Ljubljana.

S področjem nevrologije sem se pričela ukvarjati v času dodiplomskega študija medicine, ko sem pod mentorstvom prof. dr. Antona Grada, dr.med. in prof.dr. Antona Meseca, dr.med. opravila s fakultetno Prešernovo nagrado nagrajeno nalogo »Kvaliteta življenja bolnikov po možganski kapi – vpliv klubov bolnikov z možgansko-žilnimi boleznimi«. Po opravljenem pripravništvu sem se zaposlila kot mlada raziskovalka na Nevrološki kliniki v Ljubljani in kasneje pričela s specializacijo iz nevrologije. Tako pri raziskovalnem kot pri kliničnem delu se posebej posvečam motnjam v delovanju avtonomnega živčevja, ki pri obravnavi bolnikov s parkinsonizmom dobivajo zasluženo pozornost, tudi po zaslugi bogate tradicije obravnave motenj gibanja v Sloveniji in še posebej v ekipi prof.dr. Zvezdana Pirtoška, dr.med. Na tem področju sem se pol leta usmerjeno usposabljala tudi pri prof. Christopherju Mathiasu v National Hospital for Neurology and Neurosurgery v Londonu v Veliki Britaniji.

Moje predavanje članom društva Trepetlika v Dobrovem je bilo prvo te vrste na Primorskem in vabilu sem se z veseljem odzvala. Del zdravnikovega dela in poslanstva je nedvomno izobraževanje bolnikov ter njihovih svojcev o bolezni in življenju z njo in tovrstna srečanja so priložnost za podajanje informacij, za katere v ambulanti ali bolnišnici ni ustreznega okolja ali zmanjka časa.

Vsebina predavanja:

 

Ne-motorične težave pri Parkinsonovi bolezni