Spoštovani člani skupine!
 
Najprej nekaj pojasnil glede pošiljanja zapisa. Pri odpošiljanju večji skupini mi je javilo napako, da zapisa ni bilo mogoče poslati. Tako sem se trudila poslati ponovno.  Opazila sem, da je prihajalo do zastojev in verjetno niste prejeli tega zapisa, ali pa tako kot Roman, ki me je obvestil, niste prejeli priponke pdf.
Zaradi vseh teh nevšečnosti sem se odločila, da vam še enkrat pošljem zapis s priponko.
V kolikor ste že prvič prejeli vse tako kot je treba, nič hudega. Bolje, da prejmete dvakrat kot da ga ne prejmete.
 
Zahvaljujem se vam za razumevanje in vam v nadaljevanju pošiljam zapis:
 
Za nami je letošnje prvo srečanje skupine Čaša energije. Veseli me, da so se nam priključili novi člani skupine in da smo imeli tako številno udeležbo.
 
Prav zaradi tega morda vsak ni imel priložnosti, da bi postavil vprašanja naši izjemni predavateljici doc.dr. Tadiji Hernja Rupmpf,dr. med. specialistki fizikalne terapije.
V prilogi vam pošiljam njeno predavanje v PDF obliki.
 
Glede na naše razprave in pogovore pa bi v kratkem povzela najpomembnejše poudarke. Iz pogovora smo ugotovili, da je izjemnega pomena vsakodnevna redna telesna aktivnost. V okviru centrov zdravja po nekaterih regijah že potekajo kot npr. v  NM, ali pa se bodo v kratkem vzpostavile kot npr. na primorskem v Vipavi, vadbe pod vodstvom fizioterapevtov in so individualno prilagojene posamezniku. Prizadevamo si, da bi takšen način vadbe uvedli tudi v drugih centrih zdravja. Poleg tega je g. Roman posredoval povezavo za telovadbo vodeno preko zoom aplikacije. Povezavo sem vsem članom skupine posredovala po e pošti. Tisti, ki je niste prejeli in bi se želeli priključiti takšni vadbi mi le to sporočite, da vam bom posredovala povezavo. Vadba se izvaja v okviru 1000 gibov in je brezplačna, poteka vsak delovni dan med 8.00 in 9.00 uro. Povezava pa ostaja vedno na ista.
 
Glede rehabilitacije v zdraviliščih pa enota Gorenjska pod vodstvom Marijana Mohoriča organizira možnost delovne terapije v zdravilišču Laško v času med 09.09. do 19.09.2024. Tisti, ki bi se želeli udeležiti te delovne terapije si morajo do 31.01.2024 pridobiti delovni nalog od svojega osebnega zdravnika in kontaktirati Marijana Mohoriča po telefonu 040 842 844 ali po e pošti: marijanmohoric@gmail.com.
Kot nam je povedala ga. Mojca Purger najboljšo delovno terapijo sicer izvajajo v rehabilitacijskem centru Soča, vendar pa so čakalne dobe nerazumno dolge.
Velikokrat smo v okviru naših srečanj gostili tako fizioterapevte in se seznanili z ustreznimi vajami. Skice vaj sem posredovala tudi vsem članom skupine. Veliko vaj je objavljenih tudi v priročniku Kako živeti s Parkinsonovo boleznijo. V preteklosti pa je skupina nevrologov izdala tudi priročnik o pomenu redne vadbe, s strokovnimi navodili tako za uporabnike, kakor tudi za potrebe izvajalcev – fizioterapevtov.
 
Glede dodatnega vnosa B-1, B-6, B-9 in B-12 vitamina je pomembno, da se pred uvedbo jemanja vitaminov pregleda krvna slika ustreznih vitaminov v krvi. Priporočljivo je. da se dogovorimo z osebnim zdravnikom za analizo krvi. Analiza v primeru, da je ni mogoče opraviti v okviru rednega odvzema stane cca. 15,00 EUR.  Na podlagi analize pa je potem mogoče določiti katera oblika vnosa vitaminov in v kakšni količini je primerna za posameznika. Stanje pa je potrebno redno spremljati vsaj enkrat letno in glede vrednosti določiti potrebnost in količino jemanja vitaminov. Pomemben je tudi čas jemanja tako zdravil za PB kakor tudi vitaminov. Zdravila za PB je priporočljivo, da se jemlje vsaj 1 do 2  uri pred jedjo, kakšno uro pred zdravili PB pa tudi vitamine. S pravočasnim jemanjem zdravil glede na obroke hrane omogočimo bolj učinkovito in boljše delovanje zdravil.
 
Zaključili smo s tem, da je zelo pomembna vsakodnevna telesna aktivnost, druženje, objem, ples, pogovor, smeh,  pozitivno razmišljanje in vsakodnevno postavljanje ciljev in njihovo uresničevanje. Prav s takšnim pristopom in načinom bomo pripomogli, da bo naše življenje kakovostno in lepše.
 
Naše naslednje srečanje bo predvidoma 07. februarja. Na srečanju bomo gostili nevrologinjo iz UKC Ljubljana dr. Nino Zupančič. Glede natančnega februarskega termina se bom uskladila z dr. Zupančičevo in vas bom tako kot vedno pravočasno obvestila in vam poslala povezavo za srečanje.
 
Do takrat pa vam želim čim več, smeha, plesa, objemov in pozitivnih misli.
Meta Stošicki
 

PRILOGE

Shares
Share This