Zadnje čase smo na Društvu Trepetlika prejeli veliko vaših klicev in e- sporočil z vprašanjem:

Ali stroka priporoča cepljenje za obolele s Parkinsonovo boleznijo proti covid – 19 ?

Pozanimali smo se pri nevrologih, prim. Dušan Flisar, dr. med., spec. nevr. nam je odgovoril sledeče:

Spoštovani,

kot nevrolog, specializiran za Parkinsonovo bolezen, v zadnjem času prejemam veliko vprašanj o smiselnosti cepljenja bolnikov s Parkinsonovo boleznijo proti covidu-19. Omenjeno cepljenje osebam, obolelim s Parkinsonovo boleznijo  priporočam.  Prav tako seveda tudi vsem ostalim.

Cepivo je dobrodošla zaščita zlasti za ranljive skupine (med njimi starejše osebe in kronične bolnike), pri katerih obstaja povečano tveganje za težji potek bolezni covid-19.

Aktualno možnost cepljenja proti novemu koronavirusu SARS-CoV-2 ocenjujem kot privilegij. Pri nas na nevrološki kliniki se je cepila večina zaposlenih zdravnikov.

S cepljenjem bomo zaščitili sebe in svoje bližnje ter hitreje premagali epidemijo; zopet bomo lahko zaživeli bolj normalno in se družili, med drugim tudi na tako težko pričakovanih dnevnih in večdnevnih izobraževalnih srečanjih Trepetlike.

V poplavi dezinformacij so vam preverjeni podatki o cepljenju na voljo na spletnih straneh NIJZ ( med drugim: https://www.nijz.si/sl/cepljenje-covid) in Vlade RS (med drugim: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/cepljenje-proti-covid-19/), individualno pa se z vprašanji obrnite tudi na strokovno usposobljeno zdravstveno osebje.

V novem letu vam želim vse dobro in veliko zdravja!

Prim. Dušan Flisar, dr. med., spec. nevr.

 

 

 

Shares
Share This