Piškotki

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do medmrežja, da bi lahko prepoznavala posamezne naprave, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki so ključnega pomena za zagotavljanje do uporabnika prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove prednostne izbire in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa učinkovitejše in prijaznejše. Piškotki pa so lahko uporabljeni tudi za sledenje uporabniku in oglaševalske namene, kar pa želi zakonodajalec z novelo zakona ZEKom-1 preprečiti.

Analytics, merilci prometa

Omogočajo anonimno spremljanje in analizo obiskov strani. Povejo nam, kaj si uporabniki ogledujejo na naših spletnih straneh, kako pogosto in na kakšen način dostopajo do njih. To dosegajo z razločevanjem med posameznimi uporabniki.

Socialna omrežja

Socialna omrežja (na primer Facebook) morajo za pravilno delovanje vedeti, kdo ste.

Piškotki, uporabljeni na domeni trepetlika.si

Brisanje in upravljanje piškotkov na spletnih brskalnikih

Spletni brskalniki v osnovi omogočajo spletnim stranem, da uporabljajo piškotke. Uporabnik ima možnost prilagoditve spletnega brskalnika po njegovih željah (lahko upravlja s piškotki ali celo onemogoči njihovo uporabo). Bodite previdni pri odstranjevanju piškotkov, saj nekatere strani ne bodo delovale pravilno. Tukaj gre predvsem za strani spletnega nakupovanja, ki morajo za pravilno delovanje uporabljati piškotke.
Če želite upravljati s piškotki v svojem spletnem brskalniku, smo vam pripravili navodila za upravljanje s piškotki za nekatere spletne brskalnike. Za ogled navodil kliknite na povezavo ob ustreznem brskalniku:
Google Chrome

Edge
Upravljanje s piškotki na spletnem brskalniku Edge (na voljo v angleškem jeziku).