Nalagam dogodke

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je potekel.

Webinar – ABC Parkinson

24. maja 2023 od 17:00

Društvo Trepetlika in revija Viva vabita na brezplačni spletni seminar na povezavi prek Zooma: ABC Parkinson za novo diagnosticirane in svojce.

KDAJ: v sredo, 24 maja 2023, ob 17. uri

Prijave so obvezne na spletni povezavi spodaj.

Zbornica – Zveza zdravstvene in babiške nege Slovenije za udeležbo na spletnem izobraževanju podeljuje licenčne točke.
Predavatelji:
prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med., predstojnik katedre za nevrologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani ter nevrolog na kliničnem oddelku za bolezni živčevja Nevrološke klinike UKC Ljubljana
Lidija Ocepek, medicinska sestra, specializirana za parkinsonizme
Cvetka Pavlina Likar, predsednica društva Trepetlika
Moderatorka: Andreja Šalamun, odgovorna urednica revije Viva, Medicina & ljudje

»Parkinsonova bolezen je napredujoča kronična bolezen možganov, katere vzroka ne poznamo, zelo dobro pa razumemo mehanizem bolezni – pomanjkanje kemičnega prenašalca dopamina,« pravi prof. dr. Zvezdan Pirtošek, ki bo osnove Parkinsonove bolezni in parkinsonizmov delil z gledalkami in gledalci brezplačnega spletnega seminarja.

Poleg prof. dr. Pirtoška bomo prisluhnili tudi medicinski sestri, specializirani za parkinsonizme, Lidiji Ocepek, predsednici društva Trepetlika Cvetki Pavlini Likar, na koncu pa bomo poiskali še odgovore na vprašanja gledalk in gledalcev.

Kot pojasni prof. dr. Pirtošek, lahko nevrolog hitro prepozna prve znake bolezni, ki so običajno tresavica, mišična togost in upočasnitev, ter tudi predpiše učinkovito terapijo.
»Običajno je to pri starejših levodopa, pri mlajših pa dopaminski agonist,« pove strokovnjak. A bolniku se po postavitvi diagnoze in uvedbi terapije poraja veliko vprašanj. Postavi jih lahko v posvetovalnici medicinske sestre s specializiranim znanjem iz parkinsonizma, kakršna je tudi Lidija Ocepek.

Udeležba je brezplačna, potrebna pa je vnaprejšnja prijava na spletni povezavi spodaj.

Uredništvo revije Viva, medicina & ljudje