Prva stran  |  O bolezni  |  Novice  |  Članki  |  Galerija  |  O društvu  |  Dogodki  |  Forum  |  Povezave  |  Donatorji  |  Kontakt
O društvu

DRUŠTVO TREPETLIKA je društvo bolnikov s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami. Pod tem imenom deluje že 27 let kot samostojna, prostovoljna oblika združevanja občanov, s strokovno pomočjo pristojne zdravstvene in skrbstvene službe. Društvo ima sedež v Ljubljani, svoje dejavnosti pa je razširilo tudi v Maribor, Celje, Kranj, Novo Gorico in Novo mesto.

Statut društva

Društvo Trepetlika ima več kot 950 članov, tako bolnikov kot tudi njihovih svojcev. Poleg bolnikov s parkinsonovo boleznijo so v društvo vključeni tudi bolniki z distonijami in huntingonovo boleznijo.

Namen društva.
Poleg združevanja ljudi s podobnimi zdravstvenimi težavami, je glavni namen društva predvsem v izobraževanju bolnikov in njihovih svojcev o novostih s področja zdravljenja ter seznanjanju z načini lajšanja življenja bolnikov. Društvo najtesneje sodeluje s strokovnjaki s področja zdravljenja in obravnave parkinsonove bolezni, predvsem z vidika organiziranja pogostih poljudno-strokovnih srečanj in delavnic.

Mednarodno sodelovanje: Društvo je včlanjeno v Evropsko zvezo bolnikov s parkinsonovo boleznijo (EPDA), v kateri Slovenija igra vidno vlogo.

Naši člani se udeležujejo tudi mednarodnih konferenc in strokovnih srečanj v tujini, Slovenija pa je bila tudi organizator več mednarodnih prireditev med drugim leta 2006 tudi 6. multidisciplinarne konference Evropske zveze parkinsonikov.

Člani društva se srečujejo tudi na rekreativnih dejavnostih, to je na telovadbi oziroma fizioterapiji (v društvenih prostorih), vodni masaži in plavanju (vodno mesto Atlantis v BTC, Ljubljana), ob plesu in glasbi (Športni center Milenium v BTC, Ljubljana), na enodnevnih izletih, ob tradicionalnih prednovoletnih srečanjih ali pa na neformalnih pogovorih ter druženju v prostorih društva na Šišenski ulici 23 v Ljubljani. Regionalne enote organizirajo rekreacijo tudi v Termah Zreče (Štajerska), Termah Krke - Strunjan ali v Novi Gorici (Primorska), Termah Krke – Šmarješke toplice (Dolenjska, Bela Krajina) in Terme Snovik (Gorenjska). V pripravi so tudi ugodni aranžmaji za prilagojeno tajsko masažo, jogo in druge aktivnosti, ki so v pomoč bolnikom (pa tudi skrbnikom) ter lajšajo motnje gibanja, ki so značilne za parkinsonike.

V društvenih prostorih lahko občasno srečate tudi zdravnike – nevrologe, specializirano sestro in drugo zdravstveno osebje, ki sodeluje v Centru za parkinsonovo bolezen in druge motnje gibanja na Nevrološki kliniki v UKC Ljubljana. Uradne ure društva so vsako sredo od 11 h do 16 h, po potrebi pa so prostori na razpolago tudi v drugem času.


Poročilo o delu in finančnem poslovanju za leto 2016
Program dela za leto 2016
Trepetlika, društvo bolnikov s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami, Šišenska 23, 1000 Ljubljana, telefon: 01-5151090.