DRUŠTVO TREPETLIKA

Društvo Trepetlika je društvo bolnikov s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami. Pod tem imenom deluje že več kot 30 let kot samostojna, prostovoljna oblika združevanja občanov, s strokovno pomočjo pristojne zdravstvene in skrbstvene službe. Trepetlika ima status humanitarne in prostovoljne organizacije in deluje po vsej državi. Glavni sedež je v Ljubljani, svoje dejavnosti pa je razširilo tudi v Maribor, Celje, Kranj, Novo Gorico in Novo mesto.

Statut društva

Ljubljana

Glavna enota društva

Maribor

Organizacijska enota društva

Novo mesto

Organizacijska enota društva

Nova Gorica

Organizacijska enota društva

Kranj

Organizacijska enota društva

Celje

Organizacijska enota društva

Društvo Trepetlika ima več kot 1000 članov (to so bolniki in skrbniki). Poleg bolnikov s parkinsonovo boleznijo so v društvo vključeni tudi bolniki z distonijami in huntingtonovo boleznijo.

Zakaj ime Trepetlika?

Trepetlíka (Populus tremula, L), drevo iz rodu topolov, je s svojimi že ob najrahlejši sapici trepetejočimi listi dala ime slovenskemu društvu bolnikov s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami, njen list pa je postal društveni logotip, kajti tresavica (tremor) je verjetno najbolj poznan znak parkinsonove bolezni.

Namen društva

Poleg združevanja ljudi s podobnimi zdravstvenimi težavami, je glavni namen društva predvsem v izobraževanju bolnikov in njihovih svojcev o novostih s področja zdravljenja ter seznanjanju z načini lajšanja življenja bolnikov. Društvo najtesneje sodeluje s strokovnjaki s področja zdravljenja in obravnave parkinsonove bolezni, predvsem z vidika organiziranja pogostih poljudno-strokovnih srečanj in delavnic.

Mednarodno sodelovanje

Društvo aktivno sodeluje tudi v mednarodnih organizacijah in projektih, med drugim je včlanjeno v Evropsko zvezo bolnikov s parkinsonovo boleznijo (EPDA), v kateri Slovenija igra vidno vlogo. Dobro sodeluje tudi s podobnimi organizacijami v Evropi in sicer s  Hrvati, Norvežani, Avstrijci in Čehi.
Naši člani se udeležujejo tudi mednarodnih konferenc in strokovnih srečanj v tujini, Slovenija pa je bila tudi organizator več mednarodnih prireditev med drugim leta 2006 tudi 6. multidisciplinarne konference Evropske zveze parkinsonikov.

Sodelovanje z zdravstvenim osebjem

V društvenih prostorih lahko občasno srečate tudi zdravnike – nevrologe, specializirano sestro in drugo zdravstveno osebje, ki sodeluje v Centru za parkinsonovo bolezen in druge motnje gibanja na Nevrološki kliniki v UKC Ljubljana.

Aktivnosti v društvu

Člani društva se srečujejo tudi na rekreativnih dejavnostih, to je na telovadbi oziroma fizioterapiji (v društvenih prostorih), vodni masaži in plavanju (vodno mesto Atlantis v BTC, Ljubljana), ob plesu in glasbi (Športni center Milenium v BTC, Ljubljana), na enodnevnih izletih, ob tradicionalnih prednovoletnih srečanjih ali pa na neformalnih pogovorih ter druženju v prostorih društva na Šišenski ulici 23 v Ljubljani. Regionalne enote organizirajo rekreacijo tudi v Termah Zreče (Štajerska), Termah Krke – Strunjan ali v Novi Gorici (Primorska), Termah Krke – Šmarješke toplice (Dolenjska, Bela Krajina) in Terme Snovik (Gorenjska). V pripravi so tudi ugodni aranžmaji za prilagojeno tajsko masažo, jogo in druge aktivnosti, ki so v pomoč bolnikom (pa tudi skrbnikom) ter lajšajo motnje gibanja, ki so značilne za parkinsonike.

 

Poročila in zapisniki